Catatan Lavender La Nuna : My First Desert - Buat Pengat Keladi…




15April2010.Khamis

Hari ini Cik Nuna ada pengalaman baru di dalam bidang masakan! Excited tau. Pagi tadi embah mengeluarkan perintah kepada tukang masak dirajanya ini untuk membuat pengat keladi. So, sekarang (waktu : jam 3 petang) adalah waktu dan ketika yang tepat untuk memulakan segala-galanya.
At first, Nuna agak cuak juga. How to make pengat? Tak apa… Don't be too worry Nuna. Kredit kan masih banyak lagi. Tak luak pun kalau sekadar nak menelefon mama untuk bertanyakan resipi pengat keladi. Maka, pagi tadi selepas sarapan saja Nuna terus SMS mak untuk bertanyakan tentang resipi rahsia turun-temurun itu. Tak cukup dengan SMS, Nuna call mak untuk mendapatkan kesahihannya.

Ok, now

The kitchen war is about to begin.

Baki keladi yang *Chef* Nuna gunakan untuk hidangan sarapan beberapa hari lalu dikeluarkan dari peti sejuk. Kemudian, seperti pesan mama lewat telefon pagi tadi, keladi tersebut hendaklah dipotong dadu.

Ooppss…

Wait seminit, Miss Nuna!

Macam mana kita nak mula memasak kalau the very first step pun, kita tak follow?

Isk… Isk Nuna ni. Slow motion betullah! Langkah pertama ialah : Untuk memastikan semua bahan-bahan yang diperlukan cukup dan wujud di dalam dapur embah ni.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah : keladi potong dadu (sudah tentu!), gula merah, santan dan daun pandan. (sagu*option*)

Ok, line clear. Semua cukup belaka.

Keladi yang telah dipotong dadu ini, direbus terlebih dahulu sehingga empuk. Sementara tu, bolehlah *Chef* Nuna solat Asar dulu. Agak-agak bila dah empuk tu, barulah masukkan gula dan daun pandan. Kacau sehingga gula larut. Kemudian, masukkan sedikit garam (biar ada rasa sikit) dan santan – ¾ kotak (200ml). Santan tu agak-agaklah… Ni sebab *Chef* Nuna buat sikit saja, maka santannya pun sikitlah.

Be aware!

Bila dah masuk santan tu, makesure
api dikecilkan sehingga ke paras penunu saja. Dan, keep stirring
the pengat supaya santan tak pecah minyak.

Tapi kan…

Kita dah kacau selalu pun, kenapa santan ni mesti pecah minyak juga? Api dah dikecilkan. So what's the problem…? Hurm…

Kenapa mesti pecah minyak?????

Tapi rasanya… Hurm… Quite ok. Macam yang mak buat juga. Cuma pecah minyak saja. Dan tak ada sagu.
Hurm… Ok je lah kot, untuk beginner macam Nuna ni. At least, Nuna dah try kan? Kan? Kan? First trial memang macam tu, kan? Kan? Kan? Janji, rasa pengat keladi tu tetap ada. (sekadar untuk menyedapkan hati)

Nak tahu apa reaksi embah?

Embah ok je. Tak ada banyak komen pun. Fuh…. Lega sikit, sebab dah penuhi permintaan embah yang satu ni!

p/s : Alangkah bestnya kalau mama dan abah dapat merasa my first pengat keladi. Hurm…

Parit Sempadan J




::Hayya|Nadrusu|Lughatul|Jannah::

Jom Imarahkan Masjid!

Tebarkan Salam ke Serata Alam

salam

Tuesday, July 20, 2010

Catatan Lavender La Nuna : My First Desert - Buat Pengat Keladi…




15April2010.Khamis

Hari ini Cik Nuna ada pengalaman baru di dalam bidang masakan! Excited tau. Pagi tadi embah mengeluarkan perintah kepada tukang masak dirajanya ini untuk membuat pengat keladi. So, sekarang (waktu : jam 3 petang) adalah waktu dan ketika yang tepat untuk memulakan segala-galanya.
At first, Nuna agak cuak juga. How to make pengat? Tak apa… Don't be too worry Nuna. Kredit kan masih banyak lagi. Tak luak pun kalau sekadar nak menelefon mama untuk bertanyakan resipi pengat keladi. Maka, pagi tadi selepas sarapan saja Nuna terus SMS mak untuk bertanyakan tentang resipi rahsia turun-temurun itu. Tak cukup dengan SMS, Nuna call mak untuk mendapatkan kesahihannya.

Ok, now

The kitchen war is about to begin.

Baki keladi yang *Chef* Nuna gunakan untuk hidangan sarapan beberapa hari lalu dikeluarkan dari peti sejuk. Kemudian, seperti pesan mama lewat telefon pagi tadi, keladi tersebut hendaklah dipotong dadu.

Ooppss…

Wait seminit, Miss Nuna!

Macam mana kita nak mula memasak kalau the very first step pun, kita tak follow?

Isk… Isk Nuna ni. Slow motion betullah! Langkah pertama ialah : Untuk memastikan semua bahan-bahan yang diperlukan cukup dan wujud di dalam dapur embah ni.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah : keladi potong dadu (sudah tentu!), gula merah, santan dan daun pandan. (sagu*option*)

Ok, line clear. Semua cukup belaka.

Keladi yang telah dipotong dadu ini, direbus terlebih dahulu sehingga empuk. Sementara tu, bolehlah *Chef* Nuna solat Asar dulu. Agak-agak bila dah empuk tu, barulah masukkan gula dan daun pandan. Kacau sehingga gula larut. Kemudian, masukkan sedikit garam (biar ada rasa sikit) dan santan – ¾ kotak (200ml). Santan tu agak-agaklah… Ni sebab *Chef* Nuna buat sikit saja, maka santannya pun sikitlah.

Be aware!

Bila dah masuk santan tu, makesure
api dikecilkan sehingga ke paras penunu saja. Dan, keep stirring
the pengat supaya santan tak pecah minyak.

Tapi kan…

Kita dah kacau selalu pun, kenapa santan ni mesti pecah minyak juga? Api dah dikecilkan. So what's the problem…? Hurm…

Kenapa mesti pecah minyak?????

Tapi rasanya… Hurm… Quite ok. Macam yang mak buat juga. Cuma pecah minyak saja. Dan tak ada sagu.
Hurm… Ok je lah kot, untuk beginner macam Nuna ni. At least, Nuna dah try kan? Kan? Kan? First trial memang macam tu, kan? Kan? Kan? Janji, rasa pengat keladi tu tetap ada. (sekadar untuk menyedapkan hati)

Nak tahu apa reaksi embah?

Embah ok je. Tak ada banyak komen pun. Fuh…. Lega sikit, sebab dah penuhi permintaan embah yang satu ni!

p/s : Alangkah bestnya kalau mama dan abah dapat merasa my first pengat keladi. Hurm…

Parit Sempadan J




No comments:

Sahabat QQ